Pivovar

Když se rozhodovalo, co by mělo být v domě Na Čtyrce, vycházelo se z toho, co už tam bylo – to vždycky nejlépe funguje. V domě na pelhřimovském náměstí historicky sídlil mázhaus a pivovar, proto nebylo nic lepšího, než je na místo vrátit. Na mázhaus navázala restaurace a pivovar byl další na řadě. Vize projektu byla obnovit původní účel stavby a přitom nezmařit její historickou hodnotu. Stálo to několik let práce, ale myslíme, že se podařilo.

„Minipivovar se skládá ze spousty zařízení a já jsem se nejdřív musel naučit se vším zacházet. Od začátku jsem byl u toho, když kluci z Pacovských strojíren minipivovar sestavovali, a na všechno jsem se jich vyptával. Dodavatel měl za úkol zařízení namontovat i odzkoušet a za tím účelem tedy přijel jejich sládek. Veškeré slady, kvasnice, chmel jsem si ale musel sehnat sám – copak já jsem věděl, kde se to kupuje? Takže jsem vyrazil za kamarádem, který se v oboru už léta pohybuje. Některé suroviny mi půjčil a poradil mi. Pak jsme se sládkem všechno odzkoušeli, doladili, co nefungovalo, a teprve asi po třech měsících bylo hotové první pivo.“ Milan Štěpáník, sládek

Piva pojmenoval Ladislav Teisler, byl pro jednoduché názvy, a proto je desítka prostě pelhřimovská. Novorychnovská jedenáctka je spojena s místem narození pana Teislera. Svatojakubská dvanáctka dostala jméno podle kašny se sochou svatého Jakuba na pelhřimovském náměstí. Bavorská třináctka odkazuje k použitým bavorským surovinám.
V nabídce tedy najdete čtyři naše piva a každé má to své.

Pelhřimovská desítka světlá výčepní
Pivo Pelhřimovská desítka je uvařeno ze dvou druhů sladu. Vyznačuje se vysokým podílem českého humnového sladu a sladu bavorského. Chmelení je zajištěno dvěma druhy českého chmele na hořkost IBU 25. Prokvašena je na 3,8% obj. alkoholu. Vyznačuje se velmi světlou barvou a příjemnou svěží chutí, příjemnou obzvlášť v letních horkých měsících. Výborný lehký mok.

Novorychnovský polotmavý ležák  11°
Jedenáctka je polotmavé pivo s polovičním podílem českého humnového sladu a dvěma druhy mnichovských sladů. Ty zajišťují tmavší barvu a společně s vídeňským sladem charakteristickou sladovou chuť a vůni prolínající se silnějším chmelovým aroma dvou druhů chmele, českého a německého, na IBU 60. Tedy pivo hořké a aromatické s hustou pěnou a 4,3 % obj. alkoholu. Barva měděná EBC 21.

Svatojakubský světlý ležák 12°
Toto pivo je uvařeno ze dvou druhů sladu. Zde převažuje rovněž český slad humnový. U tohoto piva je barva a plnost chutě doladěna vídeňským a dvěma typy bavorských sladů. Chmelení je zajištěno třemi druhy chmele (českými a německým) na hořkost IBU 40. Obsahuje 4,5% obj. alkoholu. Barva zlatá EBC 10. Výborný plný, vyvážený, jemně hořký mok.

Bavorský černý speciál 13°
Rosalie je název mixu tří druhů bavorských sladů, které charakterizují toto černé pivo s přídavkem sladu Carafa. Má výrazně sladší sladovou vůni a chuť vyváženou třemi druhy chmele, českými a německým na hořkost IBU 35. Vyznačuje se hustší voňavou pěnou na 4,7% obj. alkoholu. Barva černá EBC 80.

Všechna piva můžete ochutnat v Restauraci Na Čtyrce nebo si je objednat v sudech o objemu deseti až padesáti litrů, a to na čísle: +420 778 529 475.